Koemelk is voor kalfjes

Om je leefwijze en gewoontes te veranderen is niet zo eenvoudig. Veel (eet/drink)gewoontes zijn zo vanzelfsprekend en ben je je niet bewust van de (nadelige) gevolgen voor je gezondheid. Ik wil je daarom langzaam laten wennen aan nieuwe gewoontes. Om te beginnen……het laten staan van melk en melkproducten, want melk ik voor kalfjes, niet voor ons.

Koemelk is voor kalfjes

Melk, en dan heb ik het over koemelk, is voor kalfjes. Ik weet het, een open deur, maar toch drinken nog heel veel mensen dagelijks melk of een melkproduct. Dat dit gezondheidsproblemen geeft waar men vaak niet eens van bewust is wordt steeds duidelijker. Gelukkig zijn er alternatieven!

De mens heeft, in de eerste jaren van zijn leven, het enzym lactase in de darmflora. Dit enzym zet melksuiker (lactose) om naar glucose en galactose zodat dit in het bloed kan worden opgenomen. Zonder lactase is het onmogelijk om melksuiker te verteren. Als we ouder worden, wordt de hoeveelheid lactase die we produceren steeds minder of verdwijnt soms zelfs helemaal.

Als we dan toch melk blijven drinken kunnen we klachten als; buikpijn, krampen, opgeblazen gevoel, winderigheid of diarree krijgen.

Geen koemelk meer, maar wat dan wel?

In koemelk zit onder andere lactose (melksuiker) en caseïne (melkeiwitten) welke heel lastig te verteren zijn voor de darmen. Lactose en caseïne zitten bijna overal in tegenwoordig. Behalve in zuivelproducten wordt het gebruikt in diverse pakjes en zakjes die je in de supermarkt koopt. 100% lactosevrij gaan eten is dus best ingewikkeld al zul je in latere blogs van me horen/leren hoe je zonder al die kant-en-klare producten uit de supermarkt kunt. Nu eerst even het alternatief voor melk.

Plantaardige ‘melk’

Er zijn inmiddels veel verschillende soorten plantaardige melk te koop, de meeste supermarkten hebben die al in hun assortiment. Zo is er amandelmelk, havermelk, rijstemelk, kokosmelk, sojamelk, hazelnotenmelk en hennepmelk. Ikzelf vind havermelk het beste alternatief voor in de koffie of in smoothie’s of shakes. Veel van deze melksoorten kun je eventueel ook zelf maken. Hieronder een uitleg van de verschillende soorten.

Kokosmelk

Kokosmelk wordt gemaakt van het vruchtvlees van de kokosnoot en is romig en wat dikker dan we gewend zijn van melk. De dikkere versie zit vaak in blikjes en kun je gebruiken om mee te koken. De verdunde varianten zijn ideaal voor smoothie’s, havermoutpap etc. De kokosnoot is een gezonde noot, vol goede vetten, maar er zitten weinig eiwitten in.

Hazelnoot- en amandelmelk

Deze noten bevatten alle essentiële aminozuren die goed door ons lichaam worden opgenomen. Het bevat veel vezels en vetten waardoor je sneller een vol, verzadigd gevoel krijgt. Een ander voordeel van amandelmelk is dat dit vet licht verteerbaar is. Het bevat een hoog gehalte fosfaten en magnesium wat goed is voor het zenuwstelsel. Deze beide soorten zijn zowel gezoet als ongezoet te koop. Let daarbij goed op want te veel suiker is zeker niet goed voor je. Daarover meer in een volgende blog.

Rijst- en havermelk

Rijstmelk is wat zoeter en dunner dan koemelk en heeft van alle plantaardige ‘melken’ de meest neutrale smaak maar is niet de gezondste. Er zitten weinig eiwitten of vitamine B12 in, wel bevat het veel vezels. Door de wat hogere GI (Glycemische Index) heeft rijstemelk een ongunstig effect op de bloedsuikerspiegel.

Havermelk heeft een lichte havermoutsmaak waar je van moet houden of aan moet wennen. Het bevat vrij weinig vitamines maar wel veel vezels, heeft een laag vetgehalte en is cholesterolvrij.

Hennepmelk

Hennepmelk wordt gemaakt van gepeld hennepzaad. De melk is rijk aan omega 3 vetzuren, ijzer en magnesium. De smaak is even wennen net als de prijs want deze ligt hoger dan de andere varianten en hennepmelk is nog minder goed verkrijgbaar.

Sojamelk

Sojamelk is een van de bekendste plantaardige melksoorten en wordt in de horeca vaak gebruikt. Als je buiten de deur een capuccino of latte met plantaardige melk besteld krijg je meestal sojamelk. Het positieve is dat het rijk is aan eiwitten en alle essentiële aminozuren bevat. Het negatieve is dat soja negen van de tien keer genetisch gemanipuleerd is. Ook bevat soja fytinezuur dat de opname van belangrijke vitaminen en mineralen nadelig beïnvloed. Ook zijn veel mensen gevoelig voor soja en kun je er een allergie voor ontwikkelen. Ook zit er vaak veel suiker in de houdbare varianten. Daarnaast bevat soja fyto-oestrogeen wat (negatief) effect heeft op de hormoonbalans. Gebruik deze variant dus met mate.